Checkwatt partner

Optosolar är servicepartner till Checkwatt.

För mer information om stödtjänster/frekvensreglering vänligen se https://www.checkwatt.se/

Önskar ni mer information? Kontakta [email protected]

 

Många är nyfikna på hur det här med stödtjänster/frekvensreglering fungerar. Här kommer en kort redogörelse skrivna av oss på Optosolar. Denna text är skriven 2023-07-06.

 

Frekvensen på elnätet ska vara så nära 50Hz som möjligt.

Mer om frekvens och frekvensstabilitet:

https://www.fluke.com/sv-se/las-mer/blogg/elektriska/vad-ar-frekvens

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-systemansvaret/kraftsystemstabilitet/frekvensstabilitet/

https://www.checkwatt.se/currently - Här kan ni se frekvensen på elnätet just nu.

 

Hur kan du bidra?

Du som har ett energilager kan upplåta det till en så kallad aggregator, aggregatorn (Checkwatt) samlar ihop en massa små och stora energilager runt om i landet och styr dem (laddar eller laddar ur) beroende på om frekvensen på elnätet ska regleras upp eller ner.

 

Vem har kontroll över mitt energilager?

Du upplåter styrningen helt och hållet till aggregatorn. Du har alltså ingen möjlighet att lagra överskottsenergi från din solcellsanläggning i batterierna, du har heller ingen möjlighet att ladda med billig energi nattetid från elnätet. 

 

Vilka e-handelsbolag fungerar med Checkwatt?

https://checkwatt.se/faq#vilka-elhandelsbolag-fungerar-med-currently

 

Finns det någon funktion jag kan dra nytta av?

Den enda funktionen du kan dra nytta av är ö-drift. Alltså att kunna försörja sig vid ett eventuellt strömavbrott. Aggregatorn brukar ställa energilagret på en SOC (laddningsprocent) på 60-65%. Detta för att det ska finnas utrymme för att både ladda och ladda ur beroende på om frekvensen ska regleras upp eller ner. Låt säga att du har det som vi rekommenderar Sungrow SBR160 16kWh då har du i bästa fall 10,4kWh (16kWh x 65%) energi lagrad i dina batterier som du kan använda vid ett strömavbrott. Låt säga att solpanelerna är snötäckta, då har man bara 10,4kWh. Är de däremot inte snötäckta så kan man ju försörja sig under lång tid. 

 

Ersättning?

För detta kan man idag bli väldigt väl ersatt. Du blir ersatt beroende på hur stor effekt du kan ladda eller ladda ur ditt energilager.

Checkwatt´s räknesnurra säger att den som kan erbjuda dem en maximal i- och urladdningseffekt om 10kW kan förvänta sig en årlig ersättning om 27000:-

Detta är ett belopp som är baserat på de senaste två åren, man vet om man går ett år tillbaka i tiden så har ersättningen varit högre. Beloppet är ett estimat och inget löfte om någon ersättning.

Vi vet också att de anläggningar som vi har installerat har fått i snitt lite drygt 200:- per dygn (effekt 10kw) de senaste två månaderna.

Enligt oss, per idag, så är det ett självklart val att man upplåter sitt energilager till Checkwatt. Det ger utan tvekan den bästa avkastningen jämfört med att lagra överskottsenergi eller köpa/sälja till låga/höga spotpriser.

 

Utbetalning?

Ersättning för t.ex. maj betalas ut i juli. Alltså utbetalning en gång per månad.

Uppsägningstid?

Om det i framtiden visar sig att detta med frekvensreglering inte längre är lönsamt, då vill Checkwatt att man meddelar dem 5 dagar innan man har för avsikt att koppla ifrån sitt system.

 

Rekommenderad hårdvara?

https://optosolar.se/vaxelriktare/sungrow/sungrow-hybrid-sh100rt-10kw/

https://optosolar.se/batterilagring/sungrow/sungrow-sbr160-lithium-ion-batteri-16kwh/

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen